Röviden

Rajongásaim kivetülése: F1, anime, eurobeat, reklámok.

Friss topikok

Címkék

2012 (8) 2013 (1) 2014 (44) 2015 (50) 2016 (64) 2017 (55) 2018 (62) 360noscope (1) 8 ker (1) album (1) alcím (1) alonso (58) alternatív (1) anime (32) anime show (1) arizona (1) asztalos sándor út (1) auchan (1) auchan hónap (1) autópark (1) aya (1) a beat c (1) a haza nem eladó (1) bahrein (3) baja (1) batman (1) baumgartner zsolt (1) beszámoló (1) bianchi (1) blazeit420 (1) bor (1) bottas (39) bulvár (1) button (15) chetz (1) chilton (2) CiaoJules (1) cica (1) comics salón (1) cosplay (28) csúszás (1) czollner (1) dakar (1) dave rodgers (1) dél amerika (1) dioráma (1) di resta (1) domino (1) együtt 2014 (1) elemzés (1) ellen baker (1) énblog (1) ericsson (21) eurobeat (6) farkas (1) felipe is faster (1) felirat (1) ferrari (1) fesztivál (1) fhs (1) film (1) fkgp (1) forma1 (1) formula-1 (200) formula e (14) fotó (4) freight nation (1) fritharn (1) gasly (10) gery (1) giovinazzi (2) gm rally (1) graffiti (13) grosjean (27) grumpy cat (1) gta online (1) gti (1) gti racing (1) gutierrez (7) hamilton (42) hartley (6) haryanto (1) HAYA (16) heat (1) heats (1) heidfeld (1) hirdetés (4) hot import nights (1) hülkenberg (25) így készült (1) impossible girls (1) indy500 (1) indycar (1) interjú (2) internet (1) IRL (1) itthon (1) jackson (1) japán (2) játék (4) jesz (1) jetvill (1) juiced2 (1) kaland (1) kamuprogram (1) képregény (103) kifogás (1) klisé (1) kobayashi (2) kommentár (258) komx (1) konverter (1) közvágóhíd (1) kritika (5) kti (1) különdíj (103) kvyat (26) lajcsi (1) leclerc (12) lista (8) lokál (1) los minidrivers (104) lotterer (1) lucky star (1) luke skywalker (1) mad max (1) magnussen (28) magyarázkodás (2) magyarország (1) magyar posta (1) magyar utánégetés (1) maldonado (15) mashup (1) massa (25) maylander (1) melbourne (1) mém (1) meme (1) mercedes (1) merhi (4) metropol (1) MLG (1) monaco (1) mondocon (22) montázs (1) morcica (1) moreno (1) múmia (1) munkáspárt (1) näeviss (1) naka (1) napló (1) nasr (10) németek (1) new horizon (1) ocon (13) olaszország (1) összefogás (1) ősz (1) otaku szektor (2) otp (1) palik (1) palmer (10) perez (26) plakát (3) politika (1) posta (1) pozsony (2) prius (1) prost (1) raikkönen (37) rajongás (1) rajz (2) rali (1) rally (1) régicucc (1) reklám (9) reklámvarjú (8) riak (1) ricciardo (54) rosberg (21) sainz (24) seiyuu (1) sirotkin (4) sms (1) sonaera (1) soroksári út (1) sport és egészség (1) status update (1) stevens (5) stroll (12) sutil (2) szárny (1) szavazás 2014 (1) szinkron (1) szlogen (1) szlovákia (1) szocdemek (1) szocsi (2) szoftver (1) szolgálati közlemény (13) szüret (1) tard (1) teherpályaudvar (1) tél (1) terebes (1) terepverseny (1) tervezés (1) tesztszezon 2014 (1) tesztszezon 2016 (1) top10 (1) továbbisvan (1) toyota (1) tutorial (1) úmp (1) választás 2014 (6) vandoorne (10) varjú (1) vergne (4) versenyzés (1) verstappen (51) vettel (61) videó (4) világbajnok (1) viola (1) vírusirtó (1) vita (1) wavpack (1) webber (1) wehrlein (10) yozsefváros (1) zöldek pártja (1) Címkefelhő

AS coverTudom, hogy vannak, akik nagyon várják már a barcelonai második teszthét képsorait, de türelemre szeretném inteni őket: holnap arra is jut majd időm (valószínűleg). Most következzék egy időszerű lista, hiszen még két hét és itt a tavaszi Con.

Sokan cosplayeznek (én is), és ez a hobbi valóban fejleszti a kézügyességet. De sok más hasznos képességet is, amire nem jönnek rá, akik csak az idétlen, csiricsáré látványos jelmezeinket látják. Fogalmuk sincs, mi mindent tanulunk CP-készítés közben. Mert ez több, mint egy hobbi.

(kép forrása: knowyourmeme.com)

Idővel való gazdálkodás. Pont a mostani cosplayem miatt kapott eddig kevesebb figyelmet a szakdolgozatom, szóval tudom, miről írok. Gyakran mondom, hogy mindenkinek arra van ideje, amire szánja. A látványos cosplayek készítői sem annyira időmilliomosok, mint azt sokan gondoljuk: sokuknak van polgári állása, de rááldozzák az új "külsejükre" a hétvégéiket, a szabadnapjaikat, néha még a munkahelyen is tudnak ezzel a "semmiséggel" foglalkozni. (A 3D-nyomtatós a legnagyobb király mostanság ebben a témakörben, azt hiszem.) Szóval, aki tényleg akar cosplayezni, az valahogy megoldja.

Röviden: kiszámolni, mennyi időbe fog telni a cosplay elkészítése, tudni, hol fér a "real life" teendőid közé a fabrikálás, némi időt ráhagyva a váratlan helyzetekre is.

Kapcsolatépítés. Egyedül nem megy. Persze, vannak olyanok, akik azt hiszik, hogy igen (mint néha én), de aztán általában pofára esnek. Ekkor jöhet a segítségkérés profi cosplayesektől fórumokon, Facebookon, stb. Vagy irány a YouTube és a tutorial videók. Vagy a kettő egyszerre.

Röviden: megtanulni segítséget kérni, és ezen keresztül hasznos kapcsolatokat szerezni.

Kreatív gondolkodás. Ha pénzszűkében vagy, attól még lehet látványos cosplayed. Most nem a legendás minimál Gundamra gondolok, de ő is lehetne példa. A lényeg, hogy végiggondold, mit hogyan vágj, illessz, ragassz vagy varrj, hogy eljussál álmaid cosplayéhez. Éljen a karton és az egyéb, máskülönben kidobásra ítélt csomagolóanyagok!

Röviden: kitalálni, hogyan végezz hatékony és eredményes munkát határidőre.

Nyomás alatti munka. Főleg, ha édesanyád ott áll feletted első varrásod közben és folyton rád szól, hogy mit nem csinálsz éppen jól. (Személyes és friss tapasztalat.) De ez a pont inkább arról szól, amikor az első pont vészüzembe vált, vagyis amikor nagyon időszűkébe kerülsz, de kész AKARSZ lenni a legújabb cosplayeddel. Az óra kattog, még ha csak átvitt értelemben is, te pedig küzdesz. Ilyenkor nem szabad megtörni és feladni. Én is raktam már össze CP-t a Con reggelén, de idén már sokkal hamarabb nekiállok minden projektemnek. Eddig tartom is magam ehhez.

Röviden: nem összetörni nyomás alatt.

Yang Xiao-Long - RWBY (kép forrása: knowyourmeme.com)

Kutatómunka. Olyan képeket keresni, amiken minél több szögből látod a karaktert, hogy a legutolsó kis darabka is hiteles legyen. Megfelelő paróka után túrni a netet, vagy gondolkodni, hogy hogyan tehetnél megfelelővé egy már meglévőt. Anyagokat vizsgálni, mind tömeg, mind kinézet szempontjából. Sminkvideókban látottakat leutánozni, hátha elsőre összejön. Ezek mind ismerősek a tapasztalt cosplayerek számára, és ez az elhivatott keresgélés kialakít egy attitűdöt idővel.

Röviden: megtanulni alapos kutatásokat végezni, bármiről is legyen szó.

Mintakészítés. Prototípusok készítése, rájönni, melyik folyamat melyik után jön, majd eme tapasztalatok hasznosítása szintén hasznos tulajdonság. Főleg a nagyon bonyolult cosplayek esetében, amilyet kevesen csináltak eddig és ők sem rakták fel a netre a munkafázisokat. Hiszen nem gyakran megy elsőre valami, de villantani legjobban a tökéletes munkával lehet.

Röviden: megalkotni saját mintáidat, hogy később gyorsabban meg tudj újra csinálni valamit.

Tervezés! Nem lehet csak úgy beleugrani mondjuk egy vállvért elkészítésébe. Mérni kell, rajzolni, kitalálni, milyen anyagokból akarod csinálni, majd végül, ha mindezzel kész vagy, csak akkor lehet megépíteni. Hasonlít az előző ponthoz, de ez az elméleti fázis. Számos adat kell ehhez is, például az anyagok szilárdsága, strapabírása, hogyan szárad rajtuk a festék, stb. Sok időt lehet megtakarítani az előrelátó tervezéssel.

Röviden: megkönnyíteni a későbbi dolgodat az előre tervezéssel.

Darling-kun és Miia - Monster Musume (kép forrása: knowyourmeme.com)

Költségkezelés. A dekorgumit még nem hajítják utánunk, ahogy a különböző különleges szöveteket sem. Meg kell tanulnunk, hogy a rendelkezésünkre álló anyagiakból mire futja, és mit kell házilag improvizálnunk hozzá. Például amikor másodszor voltam Inumuta Houka a Kill la Kill-ből, a ruha oldaldobozait régi párnaszivacsból és kartonból alkottam meg, beléjük nyomtam egy-egy sárgán csillogó csavart (igazit, minden ölelkezőnek szólnom is kellett emiatt), majd fekete szövetkülsejű ragszalaggal borítottam őket. Jól bírták a két napot, és jól is néztek ki. Vagy ott van Kokkuri-san csengője, ahol egy öreg gumilabda kapott sárga és némi fekete szigetelőszalagot csupa szeretetből. Most jöttem rá, hogy ez a pont szinte egyezik a harmadikkal, csak máshogy hívják...

Röviden: kisakkozni, mennyit tudsz szánni arra, hogy a cosplayeddel elégedett legyél, de mellette másban se szenvedjél hiányt.

Bátorság az új dolgok kipróbálásához. Mind fejlődünk, új képességeket sajátítunk el azért, hogy a cosplayünk minél jobb legyen. Hobbielektronika, hajszobrászat, smink, fafaragás, varrás, csomó olyan dolog, ami később is hasznunkra lesz. Csak elindulni nehéz, meg utána is lesz pár fogcsikorgatós rész, de a legfontosabb, hogy bátrak legyünk.

Röviden: belevágni új dolgokba és nem megijedni tőlük.

Ja, amúgy jómagam most tavasszal Shameimaru Aya leszek, a Touhou szélvészgyors riporter tenguja.

Címkék: lista kommentár cosplay 2016 IRL

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://waryou1afun.blog.hu/api/trackback/id/tr888470942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása