Röviden

Rajongásaim kivetülése: F1, anime, eurobeat, reklámok.

Friss topikok

Címkék

2012 (8) 2013 (1) 2014 (44) 2015 (50) 2016 (64) 2017 (55) 2018 (62) 360noscope (1) 8 ker (1) album (1) alcím (1) alonso (58) alternatív (1) anime (32) anime show (1) arizona (1) asztalos sándor út (1) auchan (1) auchan hónap (1) autópark (1) aya (1) a beat c (1) a haza nem eladó (1) bahrein (3) baja (1) batman (1) baumgartner zsolt (1) beszámoló (1) bianchi (1) blazeit420 (1) bor (1) bottas (39) bulvár (1) button (15) chetz (1) chilton (2) CiaoJules (1) cica (1) comics salón (1) cosplay (28) csúszás (1) czollner (1) dakar (1) dave rodgers (1) dél amerika (1) dioráma (1) di resta (1) domino (1) együtt 2014 (1) elemzés (1) ellen baker (1) énblog (1) ericsson (21) eurobeat (6) farkas (1) felipe is faster (1) felirat (1) ferrari (1) fesztivál (1) fhs (1) film (1) fkgp (1) forma1 (1) formula-1 (200) formula e (14) fotó (4) freight nation (1) fritharn (1) gasly (10) gery (1) giovinazzi (2) gm rally (1) graffiti (13) grosjean (27) grumpy cat (1) gta online (1) gti (1) gti racing (1) gutierrez (7) hamilton (42) hartley (6) haryanto (1) HAYA (16) heat (1) heats (1) heidfeld (1) hirdetés (4) hot import nights (1) hülkenberg (25) így készült (1) impossible girls (1) indy500 (1) indycar (1) interjú (2) internet (1) IRL (1) itthon (1) jackson (1) japán (2) játék (4) jesz (1) jetvill (1) juiced2 (1) kaland (1) kamuprogram (1) képregény (103) kifogás (1) klisé (1) kobayashi (2) kommentár (258) komx (1) konverter (1) közvágóhíd (1) kritika (5) kti (1) különdíj (103) kvyat (26) lajcsi (1) leclerc (12) lista (8) lokál (1) los minidrivers (104) lotterer (1) lucky star (1) luke skywalker (1) mad max (1) magnussen (28) magyarázkodás (2) magyarország (1) magyar posta (1) magyar utánégetés (1) maldonado (15) mashup (1) massa (25) maylander (1) melbourne (1) mém (1) meme (1) mercedes (1) merhi (4) metropol (1) MLG (1) monaco (1) mondocon (22) montázs (1) morcica (1) moreno (1) múmia (1) munkáspárt (1) näeviss (1) naka (1) napló (1) nasr (10) németek (1) new horizon (1) ocon (13) olaszország (1) összefogás (1) ősz (1) otaku szektor (2) otp (1) palik (1) palmer (10) perez (26) plakát (3) politika (1) posta (1) pozsony (2) prius (1) prost (1) raikkönen (37) rajongás (1) rajz (2) rali (1) rally (1) régicucc (1) reklám (9) reklámvarjú (8) riak (1) ricciardo (54) rosberg (21) sainz (24) seiyuu (1) sirotkin (4) sms (1) sonaera (1) soroksári út (1) sport és egészség (1) status update (1) stevens (5) stroll (12) sutil (2) szárny (1) szavazás 2014 (1) szinkron (1) szlogen (1) szlovákia (1) szocdemek (1) szocsi (2) szoftver (1) szolgálati közlemény (13) szüret (1) tard (1) teherpályaudvar (1) tél (1) terebes (1) terepverseny (1) tervezés (1) tesztszezon 2014 (1) tesztszezon 2016 (1) top10 (1) továbbisvan (1) toyota (1) tutorial (1) úmp (1) választás 2014 (6) vandoorne (10) varjú (1) vergne (4) versenyzés (1) verstappen (51) vettel (61) videó (4) világbajnok (1) viola (1) vírusirtó (1) vita (1) wavpack (1) webber (1) wehrlein (10) yozsefváros (1) zöldek pártja (1) Címkefelhő

AS cover

Figyelem! A "tovább" gomb mögött olyan tartalom következik, amit az emberek nagy része gyerekesnek tart. Kérjük, ha nem komálja a japán animációs filmek világát, görgessen tovább, vagy várja meg a következő Formula-E futamot.

Üdvözlettel: a Varjú

Forrás: knowyourmeme.com

Na, most, hogy egyedül maradtam, következzen egy olyan poszt, aminek az eredetije angolul csapódott az arcomba, de annyira igaz, hogy gondoltam, lefordítom. 20 gond, ami csak azoknak gond, akik odavannak a japán rajzolt kultúráért!

#20: nem lehet óriásrobotod. Nos, hát igen. Lehet, hogy egy ilyen mindig állatul nézne ki, de vegyük észre: egy közepes méretű autót is nehéz tárolni, nem hogy egy olyan masinát, ami akkora területet foglal, mint egy hipermarket. Maradjunk inkább a Gundam-szériánál, a Tengen Toppa Gurren Lagann-nál, vagy az Aldnoah.Zerónál.

#19: várni a Shingeki no Kyojin (Attack on Titan) új évadára. Akkorát robbant az SnK 2013-ban (te jó ég, az már tavalyelőtt volt?), hogy azóta minden Conon tömegjelenségnek számítanak az óriásvadászok. Európai stílusú sztori és világ, japán kivitelezésben. Én mondjuk nem csípem, de tisztelem, mindenki más meg imádja (hozzáteszem, nem ok nélkül). És most ők arra várnak, hogy kiderüljön, miért van egy óriás a falban (ahogy az első évad legutolsó részének legeslegvégén látható volt). Na, erre legalább 2016-ig várniuk kell a hivatalos nyilatkozat szerint. Talán, hogy hasonlóan nagy durranás legyen, mint az első évad volt?

#18: nem tudsz Super Saiyan módba váltani. Erre rögtön jön tesóm cáfolata: dehogynem, a WC-n úgy érezheted magad. Viccet félretéve, aki ismeri a Dragon Ball Z-t, talán érezte néha, hogy "de jó lenne egy ilyen ultra mód".

#17: szinkronos, vagy feliratos? Extrém sarkalatos probléma, bár mifelénk talán annyira nem: elég kevés animéhez van magyar szinkron, és főleg azokhoz, amiket itthon adott az A+ / Animax (vagy régebben az RTL Klub). Viszont mégis gondot okoz dönteni, mert a magyarok kitűnőek a szinkronizálásban. Gondoljunk csak a Yu Yu Hakusho - A szellemfiú c. klasszikusra. Ugye? Bár itt is kijött az, hogy a japán kultúrában természetesnek számító furcsaságokat a magyarok nem merték meglépni, mert rájuk lépett volna az ORTT: ezért még mindig sokan hiszik azt, hogy Kurama csaj. (Számomra is óriási csapás volt, amikor kiderült, hogy nem.)

#16: elmagyarázni az Evangelion sztoriját. Bevallom őszintén, nem láttam az animét, ezért csak arra tudok hagyatkozni, amit olvastam: olyan furcsa, szokatlan és különleges a történet, hogy csak a legnagyobb rajongóknak nem jelent gondot összefoglalni az Evangeliont.

#15: ...és örökre a fejedben maradtak. Példaként a cikk a már említett Yu Yu Hakushót hozza, és én is egyet tudok érteni vele: megragadja a figyelmed, végighúz téged egy fantasztikus történeten, és a végén majdnem elsírod magad, mert nincs tovább. Aztán évente végignézed megint. Fel a kezeket, kinek van ilyen extra kedvence?

#14: titkos Halálnaplót tartani magadnál. A legendás Death Note, amibe ha valakinek beleírják a nevét, az nemsokára rejtélyes halált hal. Valószínűleg vagyunk egy páran, akik tudnának egy pár alkalmas nevet felsorolni...ha tényleg igaz volna.

#13: időt szakítani a találkozókra. Fel a kezeket, kivel fordult már elő, hogy vágta a centit a következő Conig, aztán úgy alakultak a dolgok, hogy nem tudott elmenni? Mert a család, vagy a munka úgy dobta a kockát, hogy a bábud Jövőnaplóján megjelent a "Zsákutca" felirat? Pedig tudjuk, hogy a Con milyen jó dolog: találkozhatsz a hozzád/hozzánk hasonló bolondokkal, esetleg azokkal is, akik miatt azzá váltál.

#12: a szülőkkel elfogadtatni, hogy szereted az animéket. Ez egyelőre korszakos problémának számít: amikor a szüleink voltak a mi korunkban, még általában nem volt anime errefelé, ezért a rajzolt történetekre rögtön meseként tekintenek. Ami pedig tudjuk, hogy mekkora sarkítás. Szóval ők nem értik, hogy a fenébe lehet még 20 évesen is ilyeneket nézni, miközben ők még mindig szeretik a Vukot vagy a Szaffit. Óriási, legalább 60 méteres tisztelet a kivételeknek, akik nem szólnak le emiatt, esetleg érdeklődnek a téma iránt!

#11: a borzalmas háremkomédiák élvezetének bűne. Abszolút egyszerű és butácska az alap: egy embert (általában fiatal srácot) az ellenkező nem több tagja is szerelmes kéjjel követ. És egyik "versenyző" sem lép vissza. Egyszerű, mint a faék, és hiába tudjuk, hogy csak rosszabb lesz...nem bírjuk abbahagyni.

#10: kendőzni a tényt, hogy hentait nézel/olvasol. Újoncoknak: a hentai a rajzolt japán pornó. És bizony szeretnénk, ha ennek nyomon követésére senki nem jönne rá. Amikor valaki mégis pont rosszkor nyit ránk (az édesanyák profik ebben), akkor jöhet a kínos magyarázkodás. "Csak néha fordul elő, komolyan! Ne nézz rám ilyen szúrós szemmel! Csak kíváncsiskodtam!"

#9: Na most akkor ez csaj, vagy srác? Elsőre gyakran átverhet a látvány, mivel ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy a férfiaknak rövid, a nőknek hosszú hajuk van. (Vagy, ha egy férfinek hosszú haja van, akkor vagy nemzeti érzelmű, vagy sörhasú kamionos/futballszurkoló.) További nehezítő tényező, hogy néhány esetben a japánok férfi karakterhez is szinkronszínészt szerződtetnek. És, amikor kiderül a turpisság, az nagyon tud fájni. (Lásd 17-es pont.)

Illetve itt még kitérnék a Hideyoshi jelenségre: se fiú, se lány, valahol a kettő között. (Ahol ez felmerült: Baka to Test to Shoukanjuu.)

#8: beleesni egy animekarakterbe. Egy remekül kidolgozott személyiség, gyönyörű külső...és aztán jön a hidegzuhany, mikor leesik, hogy ez csak egy rajzolt figura. "Azt mondtad magadnak, hogy ez baromság; mégiscsak egy rajzolt ember, ugye? Aztán beleszerelmesedtél azokba a nagy szemekbe és úgy érezted, többé már nem vagy kisfiú. Kösz, Japán."

#7: amikor TÚL fura kezd lenni. Ha elég animét végignéztél, úgy érezheted, téged már semmi nem lep meg. De hogy ez mekkora tévedés... Jó eséllyel megint (és megint, és megint...) eljön majd az a pont, amikor úgy érzed: na ne, ez tényleg mindent felülír. A japánoknak extrém széles képzeletük van, de ezért szeretjük őket, nem igaz?

#6: meggyőzni az embereket arról, hogy ez nem csak gyerekeknek való. Nagyjából hasonló a 12-es ponthoz, csak itt a közvéleménnyel találod szembe magad. Mint milliónyi COVERS, amikből ki kell lökni az embereket, csak itt az Életfonalakat az a sztereotípia helyettesíti, amely szerint ha rajzolt, akkor gyerekeknek való. Pedig az animék univerzumában minden korosztály megtalálhatja a neki tetsző sorozatot.

#5: rávenni a barátaidat, hogy ők is nézzenek animét. Vannak olyanok, akik előítéletek alapján maradnak távol a hobbitól, mások még nem is hallottak róla. A legfontosabb, hogy olyat ajánljunk nekik, ami közel áll az ízlésükhöz.

#4: kiválasztani a KEDVENC animédet. Nos, igen. Az egyik legnehezebb kérdés egy olyan számára, aki túllát a Narutón. Annyi remek széria van, hogy szinte lehetetlen 1, azaz egy kedvencet választani. Hiszen, ha kiválasztasz egyet, az elhelyez téged a rajongók térképén. Válassz bölcsen és felelősen, mert ha egyszer azt hangoztatod, hogy a Bleach a kedvenced, utána már hiába mondod, hogy most már a Kanokon.

#3: az anyagi tényező. A változatosság gyönyörködtet, de nincs elég pénz a világon, hogy minden mangafüzetet / anime-DVD-t megvegyél. Nem beszélve a milliárdnyi kiegészítőről, de az más téma. A lényeg, hogy muszáj kiválasztanod egy sorozatot, amit gyűjteni fogsz. Vagy a neten követni a kedvenceket.

#2: a szenvedélyedet védelmezni. Amikor azt mondod, hogy szereted az animéket, a közepesen felvilágosultaknak a következő kép fog beugrani: szinte mindig otthon ülsz, alig van kapcsolatod a külvilággal, nem akarsz se dolgozni, se tanulni, és minden idődet a rajzolt japán cuccok ámulatával töltöd. Amikor ilyenekkel találkozunk, bizony mindig újra és újra el kell magyarázni, hogy miért is téves eme kép, és hogy miért is szeretjük valójában a japán animációt: mert úgy tud elmesélni történeteket, mint semmi más. Lehet, hogy néhány ember így is makacskodni fog, de hé: nem nekik kell, hogy tetsszen.

#1: azt kívánni, hogy bárcsak a valódi világ is ilyen izgalmas lenne. Itt ütközik ki igazán, hogy az anime nem valódi. De igazából semmi más sem az ebből a szempontból, ami rajzolt. Meg a filmek 95%-a is ide tartozik. Szerencsére van valami, amiből erőt meríthetünk az élet kihívásaihoz. És ez annyira jó.

Címkék: anime rajongás kommentár

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://waryou1afun.blog.hu/api/trackback/id/tr947062055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szine 2015.01.15. 23:41:45

Elhelyez egy térképen? Ezen jót mosolygok. Nem az határozza meg az embert, hogy mi a kedvence elsősorban, persze akinek hárem műfaj a legnagyobb, az pl. aligha tudja milyen a jó anime. De egy Narutotól v. egy Fairy Tailtől senki sem lesz kisebb, és pl. egy Monstertől senki sem lesz nagyobb. Sőt megfigyelhető hogy vannak rajongók akik alapvetően az ilyen nevesincs animeket részesítik előnyben, mert ettől hiszik magukat különlegesnek, és verik a mellüket, hogy az én véleményem mekkorát számít, míg egy Narutos maradjon csöndben. Az ilyeneknek adnék a kezébe egy ásót, és velük kapcsolatos legnagyobb probléma, hogy az anime műfaj magát is lejáratják, és ebben az a vicc, hogy itt nem feltétlen mezei rajongókról van szó, hanem komoly fordítót is tudnék említeni.
Anyagi tényező. Itt alapvetően az a baj, hogy az emberek nem gondolkoznak. És összevásárolnak mindent amire nincs is szükségük, az én animes cuccaim nagy része manga, az pedig egy időtálló dolog. Abban nem értek, hogy egy dolog kell gyűjteni. Nekem pl. 5 különböző mangam is van pl., igaz ezek java része Naruto és Lovely Complex. Naruto 8+1 kötet, Lovely Complex 7 kötet.
DVD gyűjtésnek nem látom értelmét. Mert igazából nem ad pluszt.
Következő két pont is érdekes. Először is sztereotípia nagy úr, de nem kell ahhoz animesnek lennie, hogy az ember nem mozduljon ki otthonról. Emellett az a probléma, hogy itt a két dolog ellent mond egymásnak, pontosabban nem kapcsolódik az össze. Az hogy miért szereti valakit az animet az egy másik téma, ettől még nyugodtan igaz lehet a fenti tétel, ez nem egy cáfolat rá.
Az utolsó pont meg egy igazi baromság.
Bár biztos van akik úgy vannak, vele, hogy a "való világ is ilyen izgalmas lenne." De nem ezért néz az ember animet. És itt van egy baromság. Két fogalom van, megtörtént, vagy megtörténhet.
A filmek 95%-a fiktív ez igaz, de ez nem azt jelenti, hogy nem történhetnek meg. Viszont ez a merítéses dolog tetszik.

szine 2015.01.15. 23:41:54

Érdekes cikk. De jó néhány része nem stimmel.
Pl. a szülős dolog. Az anime rajongók nem feltétlen kamaszok, én már rég kinőttem ebből a korból. És azért vannak jó páran, akik már felnőtt korosztályba tartoznak. De aki még kamasz és általános ill. középiskolába jár, nálunk legveszélyesebb az osztálytársak, ugyanis a "gyerekek" hihetetlen kegyetlenek tudnak lenni, a saját bőrömön tapasztaltam is ezt, erről nem szeretnék beszélni, és ekkor még nem is is ismertem az animet. De ide tartozó probléma, hogy míg ha valaki Simpson családot, South Park-ot, Futuramat, Family Guy-t néz akkor milyen menő, de ha animet amikor milyen dedós. De amíg ezek a rajzfilmek nem gyerekeknek készültek, sőt Simpson XX. század legjobb tv sorozata is lett a Time magazinnál. Addig az animeknél is vannak hasonló művek, csak ez a szubkultúra része, nem folyik a csapból is, és ez okozza a probléma. Félreértés ne essék, fentiek java részét is szeretem, szóval nem ezekkel a sorozatokkal van a baj.
Hárem kapcsán, nem kéne úgy tűni, mintha mindenki ezt nézni, én pl. nem rajongok a műfajért, főképp, hogy ma már hentai felé kacsingat ez a műfaj, de arra ott a hentai.
És ha már hentai itt van egy nagy tévedés. Pont az a probléma, hogy jó páran az animekből a hentait ismerik csak. Más témában volt egy vitám, és kaptam is az animeért, hogy így hentai, úgy hentai. Meg volt olyan aki azt mondta, hogy az animek közül, csak a hentai ér valamit, mert a kex van a valóságban is pl. Amúgy ez egy berögződés az embereknél, hogy elkezdőzik, de ez nem csak hentaira igaz, hanem más pornóra is, pedig ha megnézzük, jó formán legnagyobb letöltések ehhez kötődnek, készült is egy olyan dal, hogy az Internet Pornó, aminek komoly valóságalapja van.
Fiú v. lány kérdés. Ezen jót nevetek. Full egyértelmű melyik melyik.
És az illető mintha nem is mai világban élne. Ma már egyáltalán nem szokatlan hosszú haj. Nemzeti érzelműek azok kapásból borotválják a hajukat pl., meg ez sörhasú pont... Ez is vicces.
Én szeretem a francia musicaleket és ott nem egy hosszú hajú karaktert láttam pl. Roméo et Juliette, eredeti Rómeó pl.
Szinkron dolog kapcsán. Az nem csak japánra jellemző, hogy a gyerekkaraktereknek női hangja van. Ez szerte világban így van. Én pl. Süsün nőttem fel, kis királyfinak női hangja van pl.
De Bart Simpsonnak is női hangja van eredetileg. Lehetne itt sorolni példákat. Ami baj pl. hogy Dragon Ball-ban egy nő szinkronizálta Gokut és fiait is, és ez még 10-12 éves korban elmegy, de 20, 30 éversen már nagyon nem. Nem is rajongok DB eredeti szinkronjáért, még a németet is jobbnak tartom, de az első a nagyon remek magyar szinkron.
Sok animet végig nézett az ember, és mindig érik új dolgok, ez nagyon igaz. Ezt én is tapasztalom, de ez animen belül is lehet, ott van a Sword Art Online 1. évad nagyon jó, a 2. évad egész jó, aztán hirtelen váltás a vége részeknél, és az teljesen ledöbbentett jó értelemben.
Meggyőzni emberek, hogy ez nem csak gyerekeknek való ez nagyon helyes, de ahogy elmondtam, itt az a probléma, hogy más kultúrából származik, ráadásul a magyar alapvetően egy roppant primitív nép. Legkevésbé sem ismeri a toleranciát. Ami egy szomorú dolog, és ezzel függ a következő pont. Nem kell meggyőzni senki, hogy animet nézzen szerintem. Egy részt ez még ronthat a helyzeten, másrészről pedig a probléma a fentiekben jelentkezik, vagyis hogy az adott illető, nem fogadja el mondjuk, hogy a barátja animezik pl.
Ez innentől kezdve nem barátság. Az animehez nem lehet úgy viszonyulni, mintha emberiség elleni bűntett volna. Hallottam emberektől, hogy emiatt emberi kapcsolatai mentek tönkre, sajnáltam az illetőt, de ezek az emberek nem érdemesek arra, hogy törődjön velük az adott személy. Bár a kamaszoknál ez még működhet. A tanács nagyon is jó.
Következő pont talán a legnagyobb badarság. A kedvenc animet nem kiválasztja az ember, azt megtalálja az ember, de ez nem csak animere igaz, gondoljunk csak zenére pl. Olyan nincs, hogy valaki megnéz egy eladó listát, és rábök na ez lesz a kedvencem.
Pontosabban akár lehet, de ez egy hamis dolog. Aztán a Naruton nem túl kell látni, a Narutot meg kell érteni. Naruto egy nagyon komplex történet, amit sokan nem értenek meg, sajnos.
Pont ma volt ezzel kapcsolatban vitám, ahol egy nagyképű egyén azt mondta, hogy hát mindenki érti a művet, és ezért nem szeretik, vagy valami ilyesmi volt, így nem lehet hozzáállni.

GazdagEnikő 2015.01.15. 23:41:57

Teljesen ismerős szitu xD Főleg a szülős rész.... Kurama xD Igen én is azt hittem, hogy lány és mekkora csakódás ért xD Egy Death Note-ot ide dobhatnának, és bár én olvasom a mangát, jöhetne már a Shingeki II. évada. A kétneműség... Nekem Hanji (SnK) jut eszembe xD Isayama ugyanis azt nyilatkozta, hog yő nemtelen... WTF?? Igen, nincs pénzem rá ._. Ez van :D A barátaimat lehetetlenség rávenni, szóval ezzel nem is próbálkozom. Amőgy is utálják ... x) Oh, és mindenképpen fliratos :)

farönk 2015.01.15. 23:53:13

@szine: Köszönöm szépen a széles körű kritikát, sokat tanultam belőle. Ami azt illeti, a kifogásolt marhaságok nagy része az eredeti, amerikai változatból származik, kettő kivételével (a hajas példálózás és a Narutón túllátás). Nem minden nemzeti érzelmű skinhead (ez egy nagyon szomorú általánosítás), a konohai kalandokról pedig: sajnos beletaláltál. Elismerem, bár tisztelem a Narutót, de túl sok helyről ömlik rám, és ez a "túllátni rajta" egy reakció a részemről. Sajnálom.
süti beállítások módosítása